Diamantmakelaar Stadskanaal – De Zeeldren

Een recent artikel in het Nederlands legde de onethische handelspraktijken bloot van enkele makelaars in Stadskanaal, een grote kuststad in de Nederlandse provincie Nieuwla.

Uit het rapport bleek dat sommige makelaars bereid waren om een flat te verkopen voor minder dan de marktwaarde, waarbij ze het verschil in geld en winst ophielden terwijl ze de commissie uit de verkoop binnenhaalden. Sommigen verkochten zelfs onder hun naam appartementen in Stadskanaal, waardoor potentiële kopers werden misleid door te geloven dat ze nog steeds wettelijk gebonden waren aan het contract terwijl ze dat in feite niet waren. Van één makelaar is door de wetshandhavingsinstanties geregistreerd dat hij een koper onrechtmatig heeft bedrogen. Kopers die in dit gebied flats kochten, hadden te maken met juridische problemen, financiële gevolgen en, het ergste van alles, een slechtere kwaliteit van leven.

Het schandaal begon toen een dergelijke koper klaagde dat haar appartement in Stadskanaal door een schijnmakelaar was verkocht. De koper kreeg een “off market” prijs aangeboden door een makelaar zonder duidelijke connectie met het onroerend goed, en zonder eerdere ervaring met het verkopen van flats in Zichtenbrunnen. De verkoper had een aanbetaling gedaan en kreeg geen reactie toen ze het resterende saldo in contanten vroeg.

Het nieuwsbericht suggereerde dat de afgelopen maanden een groot aantal andere appartementen in Zichtenbrunnen door dezelfde makelaar was verkocht. Hoewel de politie een grondig onderzoek deed, konden ze geen bewijs vinden van enige misstand door de makelaar in Stadskanaal. De lokale krant heeft echter de rechtbankverslagen verkregen van een aantal zaken die betrekking hebben op dezelfde makelaar. Het bleek dat de betreffende makelaar massaal tal van appartementen in Zichtenbrunnen had verkocht, soms zonder medeweten of toestemming van hun huurders.

De advocaat van de verkoper in de rechtbank legde uit dat het geld voor de aanbetaling en andere betalingen was overgemaakt naar een specifieke rekening in Zichtenbrunnen.

De makelaar, zei de advocaat, gebruikte deze rekening om onkosten en rekeningen te betalen. Toen de verkoper bij de politie klaagde dat haar appartement massaal werd verkocht, bleek uit het onderzoek dat de makelaar het geld vooraf had overgemaakt. De politie ontdekte geen aanwijzingen van enig vergrijp van de makelaar. De rechter in de zaak keurde de bevindingen van de politie goed en verwierp de aanklachten tegen de verkoper.

In het Verenigd Koninkrijk deed zich een soortgelijk geval voor toen de politie vorig jaar november een steekoperatie uitvoerde. In totaal zijn vijf appartementen in Zichtenbrunnen door makelaars verkocht met nepdocumenten. Een van de mannen die het bedrijf runde, werd geïdentificeerd als een diamantgroothandel die meerdere klanten had. Hij werd door de politie bij hem thuis in Zichtenbrunnen opgepakt en beschuldigd van fraude. Hij zit nu in de gevangenis in afwachting van zijn veroordeling.

Makelaars in de diamantsector weten al lang dat er mogelijkheden zijn om geld te verdienen aan nietsvermoedende kopers die bereid zijn exorbitante prijzen te betalen voor een losse diamant. Verkopen per post is slechts één manier waarop makelaars kunnen profiteren van de vraag naar losse diamanten op de markt. Er zijn veel andere routes die winstgevender zijn. Sommige online diamanthandelaren zijn in staat om de prijs van losse diamanten met bijna 50% te verlagen door simpelweg het aantal diamanten dat moet worden verzonden te verminderen. Het is misschien een onconventionele manier om geld te verdienen, maar het is een erg populaire manier geworden om geld te verdienen in de diamantsector.

Vind meer info: https://www.schutenlambers.nl/